Welkom bij

Wereldwinkel IJsselstein

Achter de schermen bij

de landelijke Vereniging Wereldwinkels: Fair Trade Finest Project

een blog van Liesbeth van 't Ende Fair Trade Finest Projectmedewerker

“Werk jij bij de Wereldwinkel? Wat leuk!” Dat is eigenlijk altijd de reactie die ik krijg als ik vertel dat ik werk voor de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Nog zonder dat de gesprekspartner in kwestie weet WAT ik daar dan doe (misschien doe ik wel de boekhouding bij de Wereldwinkel, super spannend…). De vraag die er meestal op volgt, is: “ga je dan ook naar al die landen toe?”

Als ik vertel dat ik voor de Wereldwinkel werk, denken mensen vaak dat ik de hele wereld over reis en bij inheemse stammen de mooiste spulletjes verzamel om de winkel mee te vullen. Dat doe ik dus niet. Ik werk gewoon achter een bureau, in een – niet al te fraai – kantoor op een bedrijventerrein in het midden van het land. Achter mijn bureautje ben ik wel bezig met de missie van de Wereldwinkel: het verminderen van armoede in ontwikkelingslanden.

Je kent de Wereldwinkel natuurlijk als de plek in het dorp of je stad waar je altijd een bijzonder cadeau vindt. Maar achter de schermen doen we veel meer dan alleen cadeaus verkopen. En daar wil ik graag meer over vertellen. De Wereldwinkels zijn ooit begonnen als actiegroepen die de wereld wilden veranderen. Ze deelden rietsuiker uit als gespreksstarter, om mensen op straat te vertellen hoe oneerlijk de wereldhandel in elkaar zit. De beste manier om dat te veranderen, is door zelf te laten zien dat handel ook eerlijk kan: volgens de principes van fairtrade. Onze winkels zijn een plek waar eerlijk verhandelde cadeaus de weg naar een Nederlandse huiskamer vinden. Maar voordat dat cadeau in de winkel ligt, is er al heel veel gebeurd.

De weg van elk cadeau uit de Wereldwinkel begint bij een man of vrouw met het lef om een exportbedrijfje te beginnen op een plek waar ondernemen niet vanzelf gaat. In een land als Kenia, Bangladesh of Ecuador. Met de bedoeling om een eigen inkomen te verdienen, door mooie spullen te maken en die te verkopen. Dat soort mensen willen wij verder helpen, want wij geloven dat je armoede kunt verminderen door te handelen. Maar dan wel op een eerlijke manier. We vinden dat de makers van onze cadeaus recht hebben op gezonde en veilige productieomstandigheden en op een fatsoenlijke beloning.

 

Vanuit ons kantoor op het druilerige bedrijventerrein had ik vandaag contact met Riris, een vrouw met een eigen productiebedrijf op Jogjakarta in Indonesië. Riris is zo iemand met het lef om een bedrijf te beginnen op een plek waar ondernemen niet vanzelf gaat. Voor haar bedrijf werken inmiddels 14 mensen. Ze recyclen kranten en snoepverpakkingen, en maken er met waterhyacint en zeegras gave woonaccessoires van. We spraken elkaar via Skype over het werken volgens de fairtrade principes. Eigenlijk hadden we vorige week afgesproken om elkaar te spreken, maar daar kwam even iets tussen. Op het kantoor van Riris was de stroom uitgevallen en het duurde een paar dagen voordat alles het weer deed. Tja, dat heb je soms in Indonesië.

Riris stuurde me een lijst met kosten van dagelijks leven op Jogjakarta. Met haar medewerkers heeft ze op de lokale markt prijzen van boodschappen verzameld. Dit gebruiken we om uit te rekenen welk loon ze in hun geval nodig hebben om voeding, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs voor de kinderen te kunnen betalen. Een leefbaar loon dus. Het is niet eenvoudig om dit zelf te berekenen, maar wel noodzakelijk. In landen als Indonesië wordt namelijk niet altijd een  betrouwbaar minimumloon berekend door de overheid. Soms is het wettelijk minimumloon alsnog te laag om fatsoenlijk van te leven, of is het minimumloon niet voor elke werknemer verplicht.

Berekenen welk loon nodig is om fatsoenlijk van te kunnen leven, is een van de manieren waarop we makers van onze cadeaus ondersteunen. In het project waar ik nu aan werk, helpen we bestaande en nieuwe bedrijven uit Azië en Afrika om sterker te worden en meer werknemers van inkomen te voorzien. We helpen ze om fairtrade certificering te krijgen, zodat ze zich kunnen onderscheiden als sociaal bedrijf. We denken met ze mee over nieuwe collecties die ze goed kunnen verkopen aan Nederlandse klanten. En we helpen ze om nieuwe klanten te vinden, zodat hun spullen ook buiten de Wereldwinkel te koop zijn. Een beetje gek misschien, dat we als cadeauwinkel onze concurrenten van nieuwe artikelen willen voorzien. Maar we helpen ondernemers zoals Riris uit Indonesië er verder mee. Eerlijke koffie vond je bijvoorbeeld in de jaren ’70 alleen nog maar bij de Wereldwinkel, en nu staan in elke supermarkt pakken met het fairtrade keurmerk. Dat willen we nu ook bereiken met woonartikelen en cadeaus: dat niet alleen onze producenten, maar de makers van álle cadeaus een eerlijke prijs krijgen.

Volgende week ga ik met Riris, en met 19 andere ondernemers uit Afrika en Azië, naar een grote beurs voor cadeau- en woonartikelen in Duitsland. Daar komen duizenden inkopers uit heel Europa naar toe, van winkels als Hema tot kleine cadeauboetiekjes. Riris en andere producenten presenteren er hun nieuwste artikelen. Ik ga mijn best doen om die inkopers ervan te overtuigen om samen te werken met fairtrade producenten zoals Riris. In mijn volgende blog lees je hoe dat is gegaan!

Dit blog is geschreven door Liesbeth van 't Ende, Fair Trade Finest Projectmedewerker

Wil je in de tussentijd meer lezen over het programma Fair Trade Finest, ondersteund door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, kijk dan op http://www.fairtradefinest.com